DPF (roetfilter) reinigen

Waarom is het DPF-filter verstopt?

 

De roetfilter is een filter dat in het uitlaatsysteem is gemonteerd. Het doel hiervan is om roetdeeltjes vast te houden, een residu van de onvolledige verbranding van diesel, samengesteld uit deeltjes minus 10 duizendsten van een millimeter. Zoals alle filtersystemen is zelfs het roetfilter een reservoir van as en verbrandingsresten dat periodiek moet worden gereinigd om de motorprestaties niet te verstoppen en zo de vitale componenten ervan te beschadigen.

Hoe maak je de DPF schoon?

Om te voorkomen dat het verstopt raakt, zorgt het deeltjesfilter ervoor dat een automatisch verbrandingsproces van de deeltjes die in het inwendige worden vastgehouden wordt geactiveerd. Dit proces wordt ‘regeneratie’ of ‘zelfregeneratie’ genoemd en begint automatisch ongeveer elke 400-800 km, afhankelijk van de hoeveelheid fijnstof die door de filter wordt opgevangen (die op zijn beurt varieert afhankelijk van de verschillende rijomstandigheden). De zelfregeneratiefase is nauw verbonden met de tegendrukwaarde. Dat wil zeggen dat de activering afhangt van het verschil in luchtdruk bij de inlaat en uitlaat.

Waarom is zelfregeneratie en geforceerde regeneratie niet voldoende?

Het probleem van zelfregeneratie houdt verband met het feit dat het er niet in slaagt alle as die door de verbranding wordt geproduceerd volledig te verbranden. Het wordt alleen geactiveerd bij zeer specifieke omstandigheden en moeilijk te respecteren voor een gewone automobilist: in feite wordt regeneratie elke 400-800 km geactiveerd, alleen door een minimumsnelheid van minstens 90 km/u aan te houden gedurende een periode van ongeveer 10-20 minuten. De meeste automobilisten rijden in de stad, en dus over korte afstanden en met lage snelheid, waardoor de regeneratie niet kan worden geactiveerd! Als de regeneratie niet lukt, zal de bestuurder de eerste symptomen van de verstopping opmerken, bijvoorbeeld een verhoogd brandstofverbruik of het waarschuwingslampje “onderhoudsservice” dat gaat branden.

Wat moet je dan doen?

Onze DPF / DPF-regeneratieservice is de enige die uw roetfilter kan herstellen naar de oorspronkelijke efficiëntie, zonder dat u een nieuwe hoeft aan te schaffen, waardoor u de kosten van vervanging bespaart.

Ontdek onze service